Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zo leven de zes moeilijkste TBS'ers van Nederland in Vught

Logo https://achtergrond.omroepbrabant.nl/zo-leven-de-zes-moeilijkste-tbs-ers-van-nederland-in-vught

Scroll of swipe voor een inkijkje in hoe je leven eruit ziet als je zo ziek bent, dat je voor je eigen veiligheid en die van anderen achter gesloten deuren moet blijven.

Deze productie kun je het beste bekijken op een laptop of computer met geluid. De totale lees- en kijktijd is ongeveer 5 minuten.


Naar boven

Sommigen patiënten smeren hun cel dagelijks onder met poep, urine en sperma, anderen zijn constant psychotisch. De bewoners op deze Zeer Intensieve Specialistische Zorg-afdeling zijn totaal onhandelbaar. Ze hebben hun straf uitgezeten, maar zijn nog steeds gevaarlijk.

Deze zes mensen zijn zo manipulatief en agressief dat ze in andere TBS-instellingen complete teams ontwrichten. Toch krijgen de begeleiders in Vught het voor elkaar om voor deze mensen te zorgen.

Naar boven

Jan is een 'zorg behandel inrichtingswerker' (ZBIW'er). Dat is een soort gevangenisbewaarder, maar dan een die ook verstand heeft van psychische aandoeningen. Hij heeft dagelijks contact met de bewoners op deze afdeling en doet het werk al vijf jaar.


Naar boven

Met pictogrammen op de kamerdeur wordt aangegeven hoeveel medewerkers klaar moeten staan voor de deur open mag, en of de patiënt eerst geboeid moet worden.

Nergens anders in Nederland is zo'n intensieve begeleiding mogelijk.

Naar boven

Als bewoners spullen op hun kamer hebben die gevaarlijk kunnen zijn, plakt een beveiliger een pictogram op de deur. Zo weten alle beveiligers welke spullen een tbs'er op zijn of haar kamer heeft liggen.

Pas als alle gevaarlijke spullen door een luikje terug zijn gegeven, gaat de deur open. Anders zou een tbs'er een beveiliger kunnen aanvallen met zo'n voorwerp.

Beveiliger Jan legt in het volgende filmpje uit hoe dat werkt.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Normaal gesproken horen mensen met een psychische aandoening niet in de gevangenis als ze hun straf hebben uitgezeten.

Toch koopt de Pompestichting deze plekken in bij de gevangenis in Vught, omdat het de enige plek is waar de juiste combinatie van zorg en beveiliging samenkomt.

Een plaats op de ZISZ-afdeling kost 560 euro per dag. Het is daarmee de duurste plek binnen de PI Vught, zelfs duurder dan een plek in de zwaarbeveiligde EBI.

Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Van alle bewoners wordt gedetailleerd bijgehouden hoe het gaat, wat ze wel en niet mogen en waar begeleiders extra alert op moeten zijn.

Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Naar boven

Alle ruimtes zijn aangepast op de bewoners. Zelfs de verwarmingen zijn 'hufterproof' gemaakt, omdat het wel eens is gebeurd dat een verwarming van de muur werd getrokken en dat de verwarmingsbuizen gebruikt werden om mee te slaan en te steken.

Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan