Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Witwassen in Brabant

Logo https://achtergrond.omroepbrabant.nl/witwassen-in-brabant

Volledig scherm

Achter een complex garageboxen in Den Bosch blijkt een wereld van crimineel geld schuil te gaan. Omdat de gemeente geen achtergrondonderzoek verrichtte naar mensen die in Gilze en Rijen bekend stonden als criminelen konden zij gewoon hun gang gaan in Den Bosch. Dat ontdekten Joris Gerritsen en Emile Vaessen van Omroep Brabant. Dit is het verhaal van hun onderzoek naar de wereld van bestuurders en de criminele wereld. Een wereld van miljoenen, moord, motorclubs en talloze bv’s.

De rode roldeur gaat ratelend open. Henk Alders staart naar zijn gekochte garagebox en zucht. Het is oktober 2014. Er schijnt een flets zonnetje boven industrieterrein De Rietvelden in Den Bosch. Droog zand omgeeft de weinige grassprieten in de perkjes rond de ‘luxe garageboxen’, zoals ze werden aangeprezen. Er staan er 63, het zouden er 183 moeten zijn. Zover is het nooit gekomen.

Sluiten
Naar boven

Kosten gemaakt

Volledig scherm

Alders heeft als koper veel kosten moeten maken voor zijn opslagruimte. Van de 63 opgeleverde garageboxen werden er maar 39 verkocht. De particuliere eigenaren van de garageboxen draaiden samen op voor bijkomende kosten als het plaatsen van hekwerk.

Omdat de rekening werd verdeeld onder minder kopers dan in eerste instantie gedacht, zijn de kosten per eigenaar hoger. Volgens de Vereniging van Eigenaren lopen die extra kosten in totaal in de tienduizenden euro’s. Aankloppen bij de oorspronkelijke projectontwikkelaar van ‘De Boxx’ heeft geen zin. Die is ondertussen failliet.

Sluiten
Naar boven

Uit rechtbankverslagen en via de curator wordt duidelijk dat de projectontwikkelaar geld had geleend bij het bedrijf ANIACO, maar dit niet terug kon betalen. Alders denkt dat dit plannetje vooropgezet was: door de wurgconstructie ging de ontwikkelaar failliet en nu is ANIACO voor heel weinig geld eigenaar van 24 boxen. De projectontwikkelaar zelf ontkent dit ten stelligste.

Naar boven

De nieuwe eigenaren doen ook niks. Volgens Alders zijn dat ‘een stelletje criminelen’. De koper van de garagebox zit daarmee dichter bij de waarheid dan hij zelf door heeft. Alders schrijft de bouwcommissie van de gemeente aan, maar wordt niet geholpen. Ook stuurt hij de SP-fractie in de gemeenteraad van Den Bosch een brief met zijn grieven. Die ziet er niets in. Dan maar de media inschakelen. Misschien zien zij er een verhaal in. Zo komt Alders uit bij Omroep Brabant.

Naar boven
Sluiten

De eigenaar van klassieke auto’s leidt korte tijd later de journalisten rond over het troosteloze terrein. Hij vertelt hoe het werk aan de boxen twee jaar stil heeft gelegen omdat justitie er beslag op heeft gelegd. Waarom is hem nooit duidelijk geworden. Daarnaast heeft Henk Alders gehoord dat er door de crisis onvoldoende geld was om het project af te maken. Het project De Boxx is naast ANIACO in handen van het bedrijf GIMO. ANIACO staat op naam van ene Anna B., maar de eigenaren van de garageboxen krijgen alleen maar te maken met haar partner Patrick B.. Dat is ook de reden waarom er beslag werd gelegd op de garages van De Boxx. Justitie doet dit omdat Patrick B. verdacht wordt van omvangrijke illegale dvd-handel. Het beslag wordt opgeheven omdat de garages formeel op naam van Patricks vrouw Anna staan.
Naar boven

Dan krijgt Omroep Brabant van Alders alle onderlinge emails die gestuurd zijn door de verschillende partijen. Een van deze mails komt van ene Kees D., die daarin uitlegt dat hij de eigenaar is van GIMO. Dat bedrijf valt weer onder El Rey del Jamon, dat op zijn beurt weer eigendom is van Cevoso. Zo heeft D. diverse bv’s op één adres in Veenendaal ingeschreven staan.

Er komt een doorbraak in hun onderzoek als de journalisten worden getipt over het feit dat het bedrijf GIMO iets te maken zou hebben met sekshuis Badda-Bing in Hulten, in de gemeente Gilze en Rijen. Het sekshuis aan de Rijksweg 5 werd in 2012 voor 800.000 euro gekocht door het bedrijf Procepa. Dat blijkt een van de bv’s van Kees D. te zijn.

Naar boven

Op naar seksclub Badda-Bing

Volledig scherm

Badda-Bing heeft een roemruchte geschiedenis. De naam van de seksclub, die in 2005 wordt opgericht, is een regelrechte middelvinger naar de autoriteiten. Het komt uit de maffiafilm ‘The Godfather’, waar Sonny Corleone de term gebruikt als hij praat over een afrekening. Ook is het de naam van een fictieve stripclub uit de maffiaserie ‘The Sopranos’.

Ook al hint de naam alleen maar naar criminaliteit, er gebeurt genoeg wat daadwerkelijk het daglicht niet kan verdragen. In 2006 wordt er op de parkeerplaats van de seksclub iemand doodgeschoten. Ook zijn er invallen voor illegale dvd-handel en is er veel overlast. Volgens geruchten maakt motorclub Satudarah er de dienst uit. In 2012 gaat Badda-Bing failliet en wordt het gebouw door Procepa gekocht. In 2013 doet de politie een inval en wordt er een hennepkwekerij ontdekt.

Burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen besluit het pand voor een jaar te sluiten. Daarna wordt er in het leegstaande pand veel ingebroken. Bij een van die inbraken wordt een lid van motorclub No Surrender opgepakt.

Een jaar later, in mei 2014, bereidt de gemeente in het diepste geheim de koop van Badda-Bing voor. Uiteindelijk koopt de gemeente Gilze en Rijen het gebouw voor één miljoen euro. Na enkele gesprekken met de gemeente krijgen de twee Omroep Brabant-journalisten toestemming het dossier rond die aankoop in te zien. In het dossier zit een vertrouwelijke memo van de burgemeester aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad.

Sluiten
Naar boven

Als de journalisten dat stuk lezen, vallen ze van de ene verbazing in de andere. In de memo staat onder andere dat eigenaar Procepa, van Kees D., het pand direct doorverhuurt aan een bedrijf dat op naam van een vrouw staat, maar waarbij de man de zaakjes regelt. Ondanks dat de naam van dit bedrijf niet genoemd wordt, denken de journalisten meteen aan ANIACO van Patrick en Anna B..

Navraag bij de gemeente Gilze en Rijen leert dat de huurder van het pand het bedrijf Kalboco is. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel is op te maken dat dit bedrijf op naam staat van Anna B.. De puzzelstukjes beginnen in elkaar te vallen.

Ook is er te lezen dat de man die in de memo wordt genoemd een criminele geschiedenis heeft. Hij is opgepakt bij een grote hennepkwekerij in Rijen met 30.000 euro op zak en uit onderzoek blijkt dat hij bij meerdere professionele hennepkwekerijen in de regio betrokken is. Terwijl het pand op dat moment leeg staat, komen er toch regelmatig mensen over de vloer.

‘Aan de hand van de genoteerde kentekens blijkt dat dit veelal zware criminelen zijn’, zo beschrijft de memo. ‘Met een verleden op het gebied van drugs, vuurwapenbezit, vermogensdelicten, afpersing en zelfs moord’. Een van de vaste bezoekers van het gebouw aan de Rijksweg 5 is Patrick B., de man van de vrouwelijke huurder Anna B..

Naar boven

Naar boven

Op het moment dat de sluitingstermijn van een jaar (die op het pand rustte door de vondst van de hennepkwekerij) begin 2014 verstrijkt, krijgt de gemeente allerlei vragen binnen. Er zou interesse zijn om het pand te gebruiken voor een verslavingskliniek, een gayclub, voor Turkse bruiloften, de huisvesting van arbeidsmigranten en meer.

‘In werkelijkheid behoren degenen die deze vragen aan ons stellen (bijna) allemaal tot hetzelfde omvangrijke netwerk’, stelt de gemeente. Een van hen heeft een gesprek met de burgemeester en de teamchef van de politie. Die man is lid van motorclub No Surrender, die in het pand wel een mooi clubhuis ziet. Hij was, samen met andere mensen, aan het aftasten wat wel en niet mogelijk was in het voormalige sekshuis aan de Rijksweg.

Naar boven

Volledig scherm

Met deze memo in handen wordt opeens duidelijk waarom de gemeente Gilze en Rijen zoveel geld op tafel legt om D. uit te kopen. Badda-Bing moet koste wat het kost verdwijnen. ‘Het is een kwestie van tijd voordat er iemand komt die op papier geschikt is en wie we dus een exploitatievergunning voor een sexinrichting niet kunnen weigeren’, zegt de gemeente in de memo. De vrees dat het pand altijd in criminele handen zal blijven, is groot. Het pand waar seksclub Badda-Bing in zat.

Dus maakt de gemeente Gilze en Rijen een simpele afweging. Als het pand nu niet wordt opgekocht door de gemeente, dan zal de gemeente de komende jaren geld moeten uittrekken voor handhaving, onderzoek, politie-inzet rondom het pand. Het gaat sowieso een hoop kosten. Dan maar in één keer van de pijn af zijn en Badda-Bing verbannen uit de gemeentegrenzen.

De gemeente Gilze en Rijen weet dat het pand aan de Rijksweg 5 bij aankoop sowieso 300.000 euro verlies gaat opleveren, waarschijnlijk zelfs een half miljoen euro. Een half miljoen euro, puur om van de overlast af te zijn en de criminaliteit uit te bannen. De gemeente Gilze en Rijen koopt het voormalige sekshuis.

Kees D. kocht het pand in 2012 voor 800.000 euro en krijgt er twee jaar later één miljoen euro voor. Minister Opstelten geeft die zomer een persconferentie in voormalig sekshuis Badda-Bing aan de Rijksweg dat nu in handen is van de gemeente. Terwijl de camera’s snorren, prijst de minister van Justitie burgemeester Boelhouwer voor zijn doortastende optreden.

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volledig scherm

Terug naar Den Bosch. De gemeente daar heeft inmiddels antwoord gegeven op vragen die we hen stelden over ‘De Boxx’ en ANIACO. Den Bosch zegt duidelijk dat er nooit onderzoek is gedaan naar het bedrijf. Dat is ook niet gebruikelijk. Een aanvraag voor een dergelijk plan wordt digitaal gedaan. Het enige dat een bedrijf nodig heeft is een herkenningscode, een vestigingsnummer en een Kamer van Koophandel-nummer.

‘Zo’n bedrijf wordt niet gescand’, laat de gemeente schriftelijk weten. Is er onderzoek gedaan naar de mensen achter ANIACO? ‘Nee’, antwoordt de gemeente. Ook laat Den Bosch weten niets te weten van de beslaglegging door justitie. ‘De reden van inbeslagname, voor zover daar sprake van was, is ons onbekend’, aldus de gemeente.

Den Bosch had daar achter kunnen komen als de gemeente de vergunningaanvraag had getoetst via de wet BIBOB. Daarmee kunnen gemeenten bij Justitie controleren of er een kans is dat een vergunning misbruikt wordt voor criminele activiteiten. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of de aanvrager eerder betrokken is geweest bij criminele activiteiten.

Sommige gemeenten passen BIBOB toe op vastgoedprojecten, anderen niet. Het is namelijk niet verplicht om te doen. Logisch gevolg is dat criminelen sneller naar gemeenten gaan waar de gemeenten geen verder onderzoek doen.

In dit geval heeft Den Bosch dus geen contact gehad met Justitie over ANIACO, Patrick of Anna B. of over De Boxx. Aan Omroep Brabant laat Justitie weten dat Patrick B. op 21 januari voor de rechter moet komen op verdenking van witwassen, illegale dvd-handel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Daarnaast hangt hem vervolging voor drugshandel boven het hoofd.

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Op de ochtend voor publicatie heeft Omroep Brabant feiten uit bovenstaand verhaal telefonisch voorgelegd aan Patrick B. Hij is verbaasd over het onderzoek en stelt dat Omroep Brabant de feiten niet juist heeft. “Dit is flauwekul. Allerlei losstaande zaken worden gecombineerd en voor mijn gevoel is het doel om sensatie te maken.”

B. zegt dat hij en zijn vrouw feitelijk nooit huurder zijn geweest van Badda-Bing maar dat zij potentiele huurders waren, in afwachting van een vergunning. “Het huurcontract zou pas ingaan als er een vergunning was, en die is nooit afgegeven door de gemeente. Wij hebben onze aanvraag zelfs zelf teruggetrokken.”

Daarnaast ontkent hij dat hij tijdens de periode van sluiting in de buurt van Badda-Bing is geweest, in tegenstelling tot wat Gilze en Rijen stelt in de memo. “Toen ik huurder zou worden ben ik natuurlijk wel eens bij het gebouw geweest, zelfs met de gemeente erbij. Maar nooit toen het dicht was. Dat kon ook niet, want het was hermetisch afgesloten.”

Dat Gilze en Rijen in de memo zegt dat hij zware, bekende criminelen ontmoette bij Badda-Bing klopt ook niet, vindt hij. “Noem maar eens een crimineel. Er is geen basis om dat te zeggen.” Ook het feit dat hij op 21 januari moet voorkomen, staat los van De Boxx of Badda-Bing. “Ik vind dat je de zaken heel anders voorstelt dan ze zijn”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Je bent bijvoorbeeld al heel snel lid van een criminele organisatie volgens het OM, terwijl dat niet zo is.”

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Na zes weken onderzoek, meer dan honderd documenten en evenveel telefoontjes, gesprekken en e-mails, kunnen er conclusies getrokken worden. In Hulten wilde de gemeente Gilze en Rijen af van de overlast van en door criminelen. Daar is grof voor betaald. Slechts veertig kilometer verder investeren exact dezelfde mensen nu in garageboxen en de gemeente Den Bosch heeft geen flauw idee wie ze zijn.

Mensen die door de ene gemeente gelinkt worden aan drugshandel, illegale dvd-handel, wapenbezit en moord, hebben straks in de andere gemeente legaal de beschikking over 140 garageboxen. Ondertussen kunnen de eigenaren van de overige ‘luxe garageboxen’ aan de Siloweg alleen maar hoofdschuddend toekijken, want niemand kijkt naar hun belangen.

Het rolluik van de garagebox ratelt weer naar beneden. Henk Alders schrikt als hij hoort hoe het verhaal in elkaar steekt. De journalisten horen het Alders nog zeggen. De nieuwe eigenaren zijn ‘een stelletje criminelen’. Dat blijkt te kloppen. En dat zonder dat de koper van de garagebox er weet van heeft. Zonder dat de gemeente Den Bosch er weet van heeft.

“Een schoolvoorbeeld van hoe geld uit de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld”, reageert Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen als hij met deze feiten wordt geconfronteerd. Er is blijkbaar een schemergebied waar onderwereld en bovenwereld in elkaar overgaan. En die ligt in dit geval op een industrieterrein in Den Bosch waar 183 garageboxen hadden moeten staan. Maar dit had overal kunnen zijn.

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Onderzoek: Joris Gerritsen en Emile Vaessen
Productie/redactie: Hessel Rippe, Pepijn Nagtzaam en Lars Dinjens

Voor vragen, tips of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen via nieuws@omroepbrabant.nl.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan