Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Puppyhandel in Brabant

Logo https://achtergrond.omroepbrabant.nl/puppyhandel-in-brabant
Naar boven

Twee dagen lang hadden de kersverse eigenaars van pup Nora plezier van het beestje, daarna waren er slechts tranen. Want Nora bleek één van de duizenden hondjes te zijn die in Oost-Europa onder erbarmelijke omstandigheden is gefokt en vervolgens door een Brabantse handelaar werd doorverkocht. ​Met het hondenpaspoort was gesjoemeld, bleek later. Het hondje overleed aan een ziekte die ze niet had moeten krijgen.

Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volledig scherm

Vertederd kijkt Mieke Coolen op haar iPad naar een filmpje van een kleine, witte puppy. “Dit was Nora,” vertelt ze. De afgelopen weken bekeek ze het filmpje al honderden keren. Toch krijgt ze opnieuw tranen in haar ogen. Coolen: “Ik wilde dolgraag een klein hondje om helemaal zelf op te voeden. Ik was dan ook meteen verliefd op Nora. Maar ik heb nauwelijks een week van haar mogen genieten. Toen moesten we haar alweer laten inslapen.”

Coolen en haar partner Jan van Mierlo kochten Nora bij een grote handelaar in de Kempen. Coolen: “We hadden gereageerd op een advertentie met mooie foto’s van een paar vrolijke, jonge hondjes. Toen we er aankwamen, zag het er ook allemaal keurig uit. We werden netjes ontvangen en mochten overal rond lopen. Ook mochten we de puppy’s oppakken en ermee spelen.” Wel bleken er hondjes van veel meer verschillende rassen rond te lopen dan ze verwacht had. Coolen: “Maar ik had nog steeds niet het gevoel van ‘iets is hier niet in orde.’”

Heftige buikkrampen
Twee dagen lang was het feest in huize Coolen-Van Mierlo. Nora voelde zich al snel thuis en begon zelfs al een beetje zindelijk te worden. Maar toen sloeg het noodlot toe. Midden in de nacht werd Nora opeens doodziek. Coolen: “Ze bleef maar braken, had heftige buikkrampen en kon nauwelijks op haar pootjes staan. Het was echt verschrikkelijk om te zien hoeveel pijn dat beestje had.” "Verschrikkelijk om te zien hoeveel pijn dat beestje had" De dagen erna werd het steeds erger De conclusie was onverbiddelijk: Parvo. Een heftige hondenziekte, waar Nora volgens haar papieren tegen ingeënt zou zijn. Coolen had maar weinig opties: Ze kon Nora in laten slapen of wachten tot ze vanzelf dood zou gaan. Het werd het eerste.

Mensenleed
Van Mierlo slaat troostend een arm om zijn partner heen, zoals hij dat de laatste tijd steeds vaker moet doen. Van Mierlo: “Mieke kan er nog steeds moeilijk over praten. Het doet me enorm veel pijn om haar zo te zien. We hebben het hier niet alleen over dierenleed, maar ook over groot mensenleed. Toen we Nora kochten stond er een gezinnetje uit Zeeland met twee kleine kinderen achter ons. Sinds de dood van Nora vraag ik me ook wel eens af of die ouders nu ook hun zoon en dochter zitten te troosten.”
"Haal geen pup uit de broodfok!"Na de dood van Nora zijn Coolen en Van Mierlo zich gaan verdiepen in de puppyhandel. Ze kwamen erachter dat hun hondje samen met honderden andere puppy’s uit het Oostblok naar Nederland is vervoerd, waarschijnlijk onder erbarmelijke omstandigheden. Coolen: “Ik hoop nu nog maar één ding: dat ik zoveel mogelijk andere dierenliefhebbers kan overhalen om géén puppy uit de handel of uit de broodfok te kopen. Wil je een hondje kopen? Vraag dan advies aan je dierenarts. Anders krijg je misschien hetzelfde verdrietige verhaal als ik met Nora.”

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Naar boven
Sluiten

Naar boven

Als een handelaar zijn puppy niet kan verkopen, dan zet-ie de hond vaak simpelweg op straat. En sommige hondenkopers die vinden dat hun hondje ‘tegenvalt’, doen hetzelfde. Het verhaal van een asiel dat zulke afgedankte puppy’s opvangt. Ook professor diergeneeskunde Paul Overgaauw vertelt over hoe groot het probleem van de puppyhandelaren is.

Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volledig scherm

Wekelijkse transporten vanuit het Oostblok en een netwerk van handelaren dat de hondjes hier verspreidt. De puppyhandel gaat niet over een paar tientjes. “Uit internationaal onderzoek blijkt dat de dierenhandel na de drugshandel de meest lucratieve handel ter wereld is”, vertelt professor diergeneeskunde Paul Overgaauw. “Alleen in Nederland worden er al tientallen miljoenen euro’s per jaar mee verdiend.”

Overgaauw deed zelf jarenlang onderzoek naar de hondenhandel en presenteerde de schokkende cijfers een paar maanden geleden aan staatssecretaris Dijksma. Overgaauw berekende met zijn onderzoeksteam dat de helft van de Nederlandse hondjes afkomstig is uit de puppyhandel via Oostbloklanden als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije.

'De handel concentreert zich in Brabant'Anderhalf miljoen honden zijn er in Nederland. Gemiddeld worden die honden tien jaar oud. Om de populatie in stand te houden zijn er dus elk jaar 150.000 nieuwe honden nodig. 75.000 honden worden geregistreerd verhandeld via goede fokkers en particulieren. De overige 75.000 komen uit de handel.

Tientallen miljoenen per jaar
“Gemiddeld leveren de pups zo’n 500 euro op”, aldus Overgaauw. “Tel maar na, dan gaat het om tientallen miljoenen per jaar. En dan heb je de puppy’s die doorgevoerd worden naar het buitenland nog niet eens meegerekend.”
'Drie handelaren zijn verantwoordelijk voor bulk van de handel' Al dat geld komt bij een paar grote jongens terecht. Natuurlijk zijn er ook veel kleine partijen, maar internationaal onderzoek wijst uit dat drie grote handelaren in Europa verantwoordelijk zijn voor de bulk van de handel; één in Italië, één in Duitsland en één in Nederland. “En die van Nederland zit in Brabant”, vertelt Overgaauw. “De handel concentreert zich hier dan ook echt in de provincie Noord-Brabant.”

Fok op grote schaal 
Deels heeft dat een historische reden. Van oudsher werden er hier al veel honden gefokt. Maar dat Brabant de spil is in deze handel komt ook door de grens met België. Daar worden nog steeds op grote schaal puppy’s gefokt. En in het Belgische grensgebied wonen verschillende dierenartsen die samenwerken met de Nederlandse handelaren.

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Naar boven

Twintig dierenartsen spraken we in de loop van ons onderzoek. Zij spreken van 'dierenmaffia' en zijn bang voor de handelaren. Toch vertellen ze bij Omroep Brabant over hun ervaringen met de malafide puppyhandelaren. Want er moet maar eens een einde komen aan deze praktijken, vinden de dierenartsen.

Naar boven
Sluiten

Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volledig scherm

De discutabele puppyhandel wordt door de consument in stand gehouden. Die ziet wél de foto’s en advertenties van de schattige hondjes, maar sluit zijn ogen voor het leed.

Hier vijf tips hoe je verantwoord een puppy kan kopen:
1. Koop geen puppy via het internet
Misschien wel de meest simpele tip van allemaal, maar tevens de meest genoemde: koop nooit een puppy via internet. Online verkoopplekken, waar iedereen producten en dienst kan aanbieden, vormen het grootste platform voor malafide hondenhandelaren in Nederland.

2. Zoek informatie op de juiste internetsites
Het internet staat vol met informatie over puppy’s en adviezen over de aanschaf ervan. Maar niet elke website is even betrouwbaar. Kijk allereerst even op de site van Prepup. Andere websites houden op basis van ervaringen van hondenkopers lijsten bij van handelaren die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de dieren. Let op: deze lijsten zijn nooit volledig.

3. Vraag advies aan je dierenarts
Toegegeven, er zijn een paar dierenartsen die meewerken aan het in stand houden van de malafide hondenhandel. Zij sjoemelen met vaccinaties, chips en papieren. Maar dat zijn uitzonderingen. Hoogstwaarschijnlijk kan je eigen dierenarts je in een kwartiertje uitleggen waar je precies op moet letten bij de aanschaf van een hond. En van wie je vooral geen hond moet kopen.

4. Hou je ogen open
Ben je na uitgebreid onderzoek en navraag terecht gekomen bij iemand waarvan je denkt dat hij of zij betrouwbaar is, let dan wel nog steeds goed op. Controleer bijvoorbeeld altijd of de moeder van het nestje puppy’s aanwezig is. Zo niet: koop hier geen pup.

5. Koop NOOIT een puppy uit medelijden
Je zou niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste zijn die denkt een verwaarloosd diertje te redden door het te kopen. Het tegendeel is waar. Hiermee zorg je ervoor dat de handelaren geld blijven verdienen aan deze manier van fokken en doorverkopen. In plaats van één dier te redden, draag je dus bij aan het in stand houden van deze dieronvriendelijke praktijken.

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Als er ‘Hongary’ op een hondenpaspoort staat grapt de handelaar dat het beestje hongerig is. Als twee verslaggevers undercover een pup kopen, merken ze zelf dat de handelaren zeer goed geschoold zijn in het ontwijken van vragen. Regelrechte leugens worden afgewisseld met afleiding door schattig ogende pups. 

Naar boven

Volledig scherm

Met een brede glimlach en een stevige handdruk nodigt de handelaar ons uit om binnen te komen. "Hallo, ik ben Piet*." Zijn kantoor is het best te beschrijven als een kruising tussen een woonkeuken en een kleine loods. Maar dan schoon.

Er zitten golfplaten tegen het plafond, de ruimte wordt verlicht door grote TL-balken en er staat alleen het hoognodige meubilair. Aan tafel zitten een oudere man en een blonde vrouw van een jaar of veertig, beiden met een kop koffie.

‘Doe maar een witte’
‘Wat voor kleur wou je ook alweer?’, vraagt Piet terwijl hij in een doos met papieren graait. ‘Doe maar een witte’, zeg ik terug. Ik heb me voorgesteld als Wesley en mijn collega-verslaggever gaat vandaag door het leven als Linda. We proberen ons zo nonchalant en onwetend mogelijk voor te doen, om maar niet verdacht over te komen.

De oudere man aan tafel wijst naar een deur: ‘Daarachter zitten de hondjes, ga maar kijken’. Er staan een stuk of twintig hokken, elk gevuld met minimaal twee en maximaal zes puppy’s. Op het oog zien die er allemaal gezond uit.

Vragen stellen
Nadat ons oog zogenaamd is gevallen op het enige witte teefje in de bak met Labradors, ruiken we onze kans om vragen te stellen. Maar de oudere man, de blonde vrouw én Piet zijn duidelijk getraind in het pareren daarvan.

Op ons verzoek halen ze het hondenpaspoort van het nog naamloze Labrador-teefje. ‘Doe nou maar niet alsof je d’r verstand van hebt!’, roept Piet lachend, terwijl hij het blauwe boekje snel weer uit m’n handen probeert te trekken.
'Ik vraag hem waar de moeder van het nestje is'Op het hondenpaspoort staat duidelijk ‘Hongary’. Maar als we hem daar op wijzen, maakt Piet snel de grap dat dit betekent dat-ze hongerig is. Eén indringende blik van Piet richting de tafel en de oudere man neemt het over: ‘Ze is wel mooi hè? Zo mooi vind je ze nergens’, roept hij naar mijn collega.

‘Bij de mensen thuis’
Ik vraag waar de moeder van het nestje labradors is. En waar de moeders van de andere puppy’s zijn. ‘Bij de mensen thuis,’ roept Piet. Maar op de vraag welke mensen dat zijn en wáár die zijn, worden we snel naar achteren gedirigeerd om vooral nog even met de hondjes te spelen.
'We worden vierkant uitgelachen'Wij hebben genoeg gezien. En gehoord. Een puppy gaan we hier van z’n lang zal ze leven niet kopen. En meer antwoorden krijgen we toch niet. Voor de vorm vragen we nog of ze het witte teefje een dag voor ons vast willen houden. Maar dan worden we vierkant uitgelachen.

Piet: ‘Doe je dat ook bij de bakker, als je twijfelt over de aankoop van een stokbrood? Er komen vanavond nog vier of vijf mensen en ik heb geen idee wat die willen.’ En dus lopen we maar gewoon richting de uitgang. De drie handelaren kijken nauwelijks op als we vertrekken. Ze schenken nog een bak koffie in en gaan verder met de volgende klant.

*De naam van Piet is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie, maar er is voor gekozen om deze niet bekend te maken. Waarom, dat lees je hier.

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volgens dierenartsen en gedupeerden die we hebben gesproken wordt er veel te weinig gedaan aan de malafide puppyhandel. De diensten die zich bezig houden met handhaving herkennen zich echter niet in dat beeld. Als er meldingen zijn, zo luidt de reactie, dan worden die opgepakt. En helemaal niet alle pups waar het slecht mee gaat komen ook echt uit die malafide handel, stelt de NVWA. Toch vindt het IFAW dat het probleem op veel bredere schaal aangepakt moet worden.

Naar boven

Volledig scherm

De malafide hondenhandel is geen nieuw fenomeen. Al jaren houden handelaren zich met deze praktijken bezig. Tot grote frustratie van onder andere de dierenartsen die Omroep Brabant sprak. Veel gaven aan dat ze het idee hebben dat de malafide hondenhandel geen prioriteit heeft bij de dierenpolitie en de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit). De dierenartsen en gedupeerden zeggen dat ze vaak niks terug horen van meldingen die ze doen.

Ook het IFAW (International Fund for Animal Welfare) geeft aan dat er te weinig gebeurt in Nederland om de foute handelaren echt aan te pakken. “Het heeft hier nou eenmaal geen prioriteit”, zegt directrice Arien van der Heijden. “We moeten het op Europees niveau aanpakken, dat is de enige manier”.

'Als er meldingen zijn worden ze opgepakt'
In Nederland zijn de dierenpolitie, de NVWA en de Landelijke Inspectie Dieren (LID) samen verantwoordelijk voor de aanpak van de malafide hondenhandel. Ze herkennen zich niet het beeld dat de dierenartsen en de IFAW schetsen.
"Meldingen van illegale hondenhandel worden altijd opgepakt"“Daar waar er meldingen van illegale hondenhandel binnenkomen worden deze opgepakt”, aldus de dierenpolitie. “In eerste instantie wordt gekeken of de melding prioriteit heeft. In dat geval wordt de melding in eerste instantie opgepakt door de noodhulp. Kan de melding wachten, dan wordt deze op een later moment opgepakt door de plaatselijk dierenpolitie.”

​Veel controles
​Ook de NVWA is het er niet mee eens. Samen met de politie en de LID verrichten zij jaarlijks enkele honderden onaangekondigde inspecties bij handelaren/fokkers. “Ook vinden er zo'n veertig transportcontroles plaats”, geven ze aan. “Wanneer daarbij overtredingen worden geconstateerd, treedt de NVWA op. Daarnaast reageren de diensten ook op meldingen.” Op hun eigen website geeft de NVWA meer informatie over misstanden in de hondenhandel.
'Een jong dier kan nu eenmaal ziek worden'Ook geven beide organisaties aan dat ze - als het moet - verregaande wettelijke middelen hebben om de foute handelaren aan te pakken. “Vaak kunnen we illegale handel, van welke aard dan ook, bestrijden middels het Wetboek van Strafrecht”, aldus de politie. “Al snel wordt immers bij dergelijke feiten valsheid in geschrifte en/of oplichting gepleegd. Aanpak op deze wijze geeft ons weer verdergaande bevoegdheden.”

De NVWA zet nog een kanttekening bij de verhalen over hondenhandel. "Regelmatig wordt er melding gemaakt van een pup die na aanschaf ziek wordt. De eigenaar denkt dan vaak dat de pup afkomstig moet zijn van een malafide handelaar. Maar dat verband is er vaak niet. Een jong dier kan nu eenmaal ziek worden, ook al krijgt het alle zorg die het nodig heeft."

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Volledig scherm

Ons oorspronkelijke plan was een nieuwsverhaal te maken over de puppyhandel in de provincie Noord-Brabant. Een nieuwsverhaal zoals we er dagelijks verschillende maken én brengen op TV, radio en internet.

Maar in de loop van ons onderzoek kwamen we erachter dat de omvang van dit  dierenwelzijnsprobleem vele malen groter is dan we hadden verwacht. En dat de Brabantse handelaren een belangrijke spil vormen van de puppyhandel in heel Europa. Een vollediger verhaal
Daarom hebben we ervoor gekozen het verhaal een stuk vollediger te maken. In de eerste plaats om je te informeren over het bestaan van deze handel en de gevolgen daarvan voor mens en dier. En in de tweede plaats om je als mogelijke koper van een hond te voorzien van genoeg achtergrondinformatie om zelf een goede afweging te maken bij het kopen van een puppy.

Twintig Brabantse dierenartsen hebben we gesproken. En daarnaast ook nog personeel van asielen in Nederland én België en mensen die zelf een puppy uit de handel kochten en de gevolgen daarvan hebben ondervonden. En niet te vergeten wetenschappers, leden van belangenverenigingen en – op undercoverbasis – handelaren.

Samen hebben al deze mensen ons in staat gesteld een goed beeld van de puppyhandel in Brabant te vormen. Toch hebben we niet alle informatie die wij hebben ook via deze weg gedeeld. Dat is deels een praktische afweging geweest. Als we alle details zouden publiceren, zouden we immers het risico lopen dat u door de bomen het bos niet meer zou zien.

Privacy
Daarnaast hebben we een nog veel moeilijker afweging gemaakt. Wij hebben besloten de privacy te respecteren van een flink aantal personen die betrokken zijn bij deze handel, hoewel we soms hebben getwijfeld of zij deze privacy wel verdienen.

Van de malafide dierenartsen tot de grootste handelaren zelf: Wij weten wie het zijn, hoe ze werken, welke bedrijven ze hebben en met wie ze samenwerken. Maar we zien het als een taak van justitie om hen wél of niet te vervolgen. Vandaar dat hun namen, schuilnamen en bedrijfsnamen op deze site niet worden genoemd.

Vrije navigatie
Verder zul je zien dat deze website een bijzondere opbouw heeft. Heel veel kleine brokjes informatie vormen samen het grote verhaal over de puppyhandel in Brabant. Zie deze site dus maar als een auto, waarvan wij je de sleutel geven: alle brokjes van het verhaal zijn met elkaar verbonden. Maar ze bestaan ook los van elkaar. Er is geen vaste navigatie en je bepaalt zelf in welke volgorde je al die stukjes informatie tot je wilt nemen.

Tot slot: Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Mail ons gerust: op puppy@omroepbrabant.nl. Of bel de redactie: 040-2949494.
Research: redactie Omroep Brabant

Verslag: Mattijs Smit
Productie online: Hessel Rippe , Pepijn Nagtzaam

Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan