Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Altijd standby

Logo https://achtergrond.omroepbrabant.nl/altijd-standby

Dave is 23. Dat is erg jong vergeleken met zijn collega's. Zijn relatie, zijn opleiding, zijn vrije tijd: Dave heeft veel opgegeven voor zijn baan.

Zijn werk dwingt hem altijd standby te staan.

Dave doet confronterend werk. Een 112-fotograaf ziet veel leed. Het leed went nooit, zegt Dave. Toch wil hij dit werk de rest van zijn leven blijven doen.
 

Wat doet Dave en waarom? Scroll of swipe naar beneden om daar achter te komen.

Naar boven

Maar waarom maakt hij foto's? En voor wie?

Naar boven

De foto's van Dave kun je overal in het nieuws tegenkomen. In de krant, op websites, en zelfs in het journaal.

Voor een 112-fotograaf draait 't allemaal om 112-meldingen. Dat zijn meldingen die worden verstuurd naar de hulpdiensten, bijvoorbeeld van een brand of ongeluk. Dave gaat ook af op zulke 112-meldingen en levert vervolgens beelden en informatie van die incidenten aan redacties. Nieuwsmedia zijn afhankelijk van 112-fotografen: journalisten kunnen niet overal zelf aanwezig zijn.

In een notendop: Dave wordt betaald voor de informatie en foto's die hij geeft aan journalisten. En een foto van een heftige brand? Die willen de media wel.

Naar boven

Dave hoort dit tientallen keren per dag.

De pieper van Dave gaat dag en nacht af. Als er iets gebeurt, weet Dave dankzij een 112-melding op zijn pieper waar hij moet zijn. 

Dave is altijd bij zijn pieper. Als hij slaapt, als hij doucht, als hij naar de bioscoop gaat. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Dave staat altijd standby.

Veel mensen zien dat als opoffering. Dave niet. In de volgende slide legt hij uit waarom.

Naar boven

Maar of hij dat erg vindt?

Naar boven

Sterker nog, dat vindt hij het leukste aan zijn werk.

Niet alle omstanders zijn altijd even blij met Dave of zijn praatjes. Zeker nabestaanden niet. Dave trekt zich daar zelden iets van aan. Hij blijft meestal staan waar hij staat.

Hij legt zelf uit waarom in de volgende slide.

Naar boven

Naar boven

Hij eet vaak maar één keer per dag: 's avonds. Dave is dat gewend. Hij heeft geen ontbijt of middageten nodig, claimt Dave. "Ik krijg al genoeg energie van het werk dat ik doe."

Dat betekent niet dat hij niet kan koken. In tegendeel zelfs: zijn spareribs zijn overheerlijk. Dave heeft een chefsopleiding gedaan.

Toch zit werken als een chef er niet in. Dat is niet met 112-fotografie te combineren. "Maar goed," vult Dave aan, "eigenlijk is niets ermee te combineren."

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Voor Dave is het na al die jaren nog steeds even slikken, maar hij kan ermee omgaan. Luister maar.

Naar boven

Dave denkt er af en toe nog steeds aan terug. "Dit zal ik nooit meer vergeten", legt Dave uit. "Maar het kan heftiger, is mijn ervaring." 

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan