Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

25 jaar EBI Vught

Logo https://achtergrond.omroepbrabant.nl/25-jaar-ebi-vught
25 jaar EBI Vught

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught bestaat 25 jaar. Omroep Brabant mocht daarom exclusief kijken hoe het eraan toe gaat achter gesloten deuren.

Scroll of swipe om te zien hoe de meest vluchtgevaarlijke criminelen van Nederland hier achter slot en grendel zitten.

De totale kijk- en leestijd is ongeveer 5 minuten. Je kunt deze productie het beste bekijken op een desktop of laptop, met het geluid aan!

Naar boven

De route van de 'gewone' ingang van de PI Vught naar de EBI, mogen gedetineerden niet zien.

Pas in deze hal gaat de blinddoek af. Dit is het eerste wat gevangenen zien als ze in de EBI terechtkomen. Aan het einde van deze gang is de visitatiekamer.

In de volgende video ervaar hoe je hoe dat is.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
25 jaar EBI Vught

In de EBI zijn vier van zulke cellengangen. Elke afdeling telt 6 cellen. Bijna alles kan op de afdeling zelf gebeuren: er is een geïsoleerde fitnessruimte, keuken, 'huiskamer' en luchtplaats. Je verlaat als gedetineerde dus zelden je hal.

De EBI is zo ingericht vanwege de veiligheid. Elke keer als een gedetineerde namelijk ergens anders naartoe moet, is er een risico op een ontsnapping.

Naar boven

Tegenwoordig heet dat Penitentiair Inrichtingswerker (PIW'er). Hij staat dagelijks in contact met de gedetineerden en werkt al vanaf het prille begin in de EBI. 

In de volgende video leidt Rob je rond in een EBI-cel.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

In tegenstelling tot 'gewone' gevangenen kunnen EBI-gedetineerden niet 'naar buiten' op het gevangenisterrein om bijvoorbeeld te werken. De kans dat ze dan vluchten of contact maken met de buitenwereld, is te groot. Een groot deel van de dag zitten ze dus in hun cel of hebben ze activiteiten op de eigen afdeling. 

Naar boven

Tussen de horizontale tralies door, kijk je uit op de muur die rond de EBI is gebouwd. Het is echt een gevangenis in een gevangenis.

Een gedetineerde heeft in een gesprek met de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming een keer aangegeven dat hij het vervelend vond dat hij geen idee had van de seizoenen buiten. 

Daarom is besloten om planten tegen de muur te laten groeien.

Naar boven
25 jaar EBI Vught

In de 'gewone' gevangenis in Vught kunnen gedetineerden overdag werken, gaan ze samen koken en recreëren.

Als ze bezoek krijgen of mogen bellen met het thuisfront, worden ze niet afgeluisterd. 

Naar boven

Elke gedetineerde heeft een 'PKTL'-set. Dat staat voor Pen, Kam, Tandenborstel en Lepel. Die items moeten altijd ingeleverd worden voor de celdeur open mag. 

Door een van die voorwerpen inventief te slijpen, zou je ze als steekwapen kunnen gebruiken.

Mede door het strenge regime en alle personele inzet, kost een plek in de EBI 532 euro per nacht. 

Naar boven

Uniek in de EBI is dat gevangenen een douche op hun eigen cel hebben. Dat lijkt luxe, maar is vooral een veiligheidsmaatregel. 

Voor de EBI er was, moesten extra beveiligde gevangenen nog naar een gemeenschappelijke douche. Dat was dan telkens een hele onderneming. Alle andere activiteiten op de afdeling lagen dan stil, omdat al het personeel nodig was om het douchen veilig te laten verlopen. Elk moment dat een gedetineerde uit de cel is, is een moment dat er iets kan gebeuren.

Naar boven

Ze stuurt het personeel aan en is verantwoordelijk voor de gedetineerden en de rapportages.

Het personeel in de EBI heeft veel contact met de gedetineerden. "Ze zien eigenlijk alleen ons, dus dat schept toch een soort van band. Maar je moet altijd opletten wat je zegt, heel alert blijven en oppassen met persoonlijke informatie, want ze zijn heel berekenend."

In het volgende filmpje legt Jolanda uit hoe het werkt als EBI-gedetineerden bezoek krijgen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

In de smalle ruimte achter het spiegelraam (links op de foto) letten beveiligers mee op.

Een keer lukte het iemand om toch stiekem een boodschap over te brengen. Een vrouw die op bezoek was, haalde een briefje uit haar bh, duwde die tegen het raam zodat de gevangene het kon lezen, en at het daarna snel op. 

Alleen als je advocaat op bezoek is, luistert en kijkt er niemand mee.

Naar boven

In de EBI mogen gedetineerden twee keer per week 10 minuten bellen.

Het personeel draait het nummer voor je, en controleert eerst of je wel echt gaat bellen met de persoon die je hebt aangevraagd. Die persoon is van te voren ook helemaal gescreend. Vervolgens wordt ook weer meegeluisterd.

Alleen gesprekken met je advocaat zijn privé. 

Naar boven

EBI-gevangenen kunnen dus niet werken vanwege de veiligheid, maar om niet alle tijd alleen in een cel te spenderen, is er een dagprogramma. 

Dat rooster wisselt wel telkens, ook weer voor de veiligheid. Gedetineerden weten nooit van te voren hoe het rooster eruit gaat zien. 

Een ex-EBI-gedetineerde koos ervoor om in zijn recreatietijd te schilderen. Zijn kunstwerken hangen nog steeds in het gebouw. 

Naar boven

De pinnen waarmee je kunt bepalen hoeveel gewicht je wil gebruiken, zitten extra goed vast. Soms gaan gedetineerden met een andere gevangene of samen met het personeel sporten. Met zo'n pin zouden ze iemand kunnen verwonden.

Als er twee gedetineerden samen in een ruimte zijn, is daar nóóit ander personeel bij. Dan zou er een gijzeling kunnen ontstaan. Als twee gedetineerden samen sporten, geeft een sportinstructeur vanaf de gang via de intercom instructies.

Naar boven

Zo kunnen ze iets maken dat ze zelf lekker vinden en zijn ze op die dag niet afhankelijk van het gevangenisvoedsel. 

Dit is de voorraadkast van een van de gedetineerden. Ze mogen deze artikelen dus niet in hun eigen cel hebben.

Ook het koken moet plaatsvinden onder strenge beveiliging. PIW'er Rob legt in de volgende video uit hoe dat gaat.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Op de luchtruimte kunnen gedetineerden ook wat oefeningen doen, of een potje te tafeltennissen of basketballen.

Naar boven

Overal hangen camera's en zelfs met een bevrijding met een helikopter is rekening gehouden: ook de luchtplaats is hermetisch afgesloten.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan